Pire od prosa i karfiola

Proso, izvorna hrana sa našeg podneblja, potpuno je potisnuta pojavom pšenice i kukuruza. Proja, za koju većina ljudi misli da se tradicionalno od kukuruza, zapravo je dobila ime po prosu od koga se prvobitno pravila.

Sastojci (po osobi):
100 gr prosa
Pola karfiola
So, biber, peršun

Priprema:
Karfiol oprati, iseći na manje cvetove i kuvati u posoljenoj kipućoj vodi oko 15-20 min. Karfiol izvaditi i uzeti 2 čaše vode u kojoj se kuvao karfiol i u njima nastaviti da kuvamo prethodno dobro opran proso. Kuvati oko 15 minuta, tačnije dok proso ne omekša. Zatim izmiksati u blenderu proso i karfiol. Posoliti, pobiberiti i dodati malo peršuna i maslinovog ulja.
Iako vrlo nutricionistički vredna biljka, proso je završilo kao hrana za živinu i stoku. Malo su poznati njegovi blagotvorni efekti na ten, kosu i nokte, kao i na ublažavanje malokrvnosti i obnavljanje crevne flore.
Ovaj jednostavan recept je dobar kao prilog jelima i zamena za pirinač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *