Edge The Movie (2009)

Režija: Michael Kirchner, Marc Pierschel
Glumci: Karl Buechner, Ray Cappo i Taylor Clements
Trajanje: 82 min

Kroz razgovore sa članovima čuvenih hardcore-punk bendova, „Edge the movie“ otkriva subkulturni pokret „Straight Edge“ koji bojkotuje društvo u kome vladaju bolesti zavisnosti i hegemonije.

Dvadeset osam godina nakon što je čuveni hardkor pank bend Minor Threat objavio pesmu „Straight Edge“, ovaj način života postao je svetski fenomen. U to doba, sledbenici „Straight Edge“ pravca odlučno su zastupali bojkot moderne životne filozofije „živi brzo“, koja je podrazumevala vikend-opuštanje od mukotrpnog rada za velike kompanije uz opijanje, droge i cigarete. „Strejteri“ su želeli da svoj potencijal i energiju sačuvaju za vrednije stvari: umetnost, kulturu i aktivizam. Stoga je evolucija strejt-edža, kao i veza sa vegeterijanstvom, ljudskim pravima, antirasizmom, feminizmom i drugim oblicima aktivizma, ubrzo usledila.

Dugometražni debi režisera Marka Piršela i Majkla Kiršnera je izuzetno iskren pogled na živote onih koji prihvataju „Straight Edge“ vrstu etike. Kroz razgovore sa dvanaest ličnosti koje su zbog odanosti pokretu stekle poštovanje mnogobrojnih fanova, „Edž“ (Edge) nudi upečatljivu sliku ove potkulture kroz autentični osvrt, govoreći o različitim aspektima, motivima i verovanjima. Film je snimljen u skladu sa DIY(Do It Yourself – uradi sam) etikom, bez budžeta, donacija ili sponzora i realizovan je od strane troje ljudi.

„Ismevali su strejt klince. Zato sam, čim smo osnovali Minor Threat, odlučio da poguram ovu priču i napisao pesmu ‘Straight Edge’“, kaže jedan od protagonista filma, pevač Jan Mekaj. Pesma je kritika destruktivne parole – Seks, droga i rokenrol! – koja je do tada predstavljala simbol bunta. Mekajeva pesma je bila praktičan dokaz mladima da je moguće u isto vreme biti buntovnik i ne unositi savremene otrove u sebe. „Ne želim da budem kao ovi ljudi. Ne želim da budem malograðanin“, kaže Rej Kapo, pevač bendova Youth of today i Shelter. Kapo je meðu prvima povezao strejt edž i ideju vegetarijanstva.

Karl Bikner, pevač Earth Crisisa, kaže da je strejt edž „odanost za ceo život koja oslobaða èoveka“. Njihova pesma „Firestorm“ govori o omladini „potopljenoj“ u bolesti zavisnosti i kriminala i tokom devedesetih godina postaje himna sledbenika ove potkulture. Earth Crisis su takoðe zaslužni za pojavu veganizma unutar strejt-edža. Tekstovi njihovih pesama su oštro uprti protiv zlostavljanja životinja i političkih nepravdi, te se smatra da su baš oni tvorci radikalnog militantnog strejt-edža.

„Ne moraš da zavisiš od tih supstanci da bi se dobro provodio i nosio sa dosadom, depresijom ili bolom“, tvrde zagovornici strejt-edža, a jedan od njih kaže da „ima toliko pametnijih stvari koje mogu da radim, umesto da trošim svoje vreme na uništavanje samog sebe“.
Ovaj dokumentarac istražuje stavove i principe ljudi koji su prihvatili strejt edž način života i objašnjava kako je ta odluka promenila njihov svet. Film će vam ponuditi i odgovore na pitanja kako otkriti strejt edž, kakva su iskustva žena u strejt edžu, šta pokreće čoveka na ovakve promene i kako mejnstrim kultura tretira ovaj pokret.

Pogledajte ceo film:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *