Izvor: Instagram

Francuska: Stomatolozi golim telima štite struku

Stomatolozi u Francuskoj pokrenuli su kampanju protiv nedostatka zaštitne opreme, bez koje su morali da rade i u hitnim slučajevima u pandemiji, rizikujući svoj život. Na Instagramu je objavljeno 75 fotografija koje su propraćene haštagom #dentisteapoil.

Na ovim fotografijama se ne radi o zabavi u ordinaciji, niti su deo nekog bucket challange-a. Zašto golotinja na fotografijama? Za dve nedelje se vraćamo na posao, suočavajući se sa rizicima zbog virusa COVID-19, nedostatkom medicinske opreme i problemima sa vladom. Francuski stomatolozi se osećaju golo! Kako se vi osećate? Ovo je univerzalan, poetičan i duhovit način da izrazimo svoja osećanja.

Oni su organizovali akciju koja dobija sve veću popularnost na društvenim mrežama – fotografisali su se goli u svojim ordinacijama, pokazujući tako koliko su bespomoćni i ranjivi na infekcije.

 

             

“Mi smo zdravstveni radnici! Suočeni sa virusom COVID-19, svi stomatolozi na svetu trenutno imaju iste probleme, ali postoji „tako francuski“ način da se ovaj problem učini poznatim!”

“Suočeni sa ćutanjem države, a svesni da, ukoliko sami kupuju opremu, mogu je nabavljati samo na crnom tržištu po deset i više puta većoj ceni, što ih automatski dovodi u nedozvoljenu ilegalnu trgovinu, stomatolozi su bili prinuđeni da na ovaj eksplicitni način skrenu pažnju javnosti i države na sebe.”

“Imamo pacijente sa ozbiljnim povredama, bolovima, stanjima koja zahtevaju hitnu intervenciju, neki su hronični bolesnici i zahtevaju punu negu. Nehumano je i neetički je lečiti ih u ovakvih uslovima.”

“Da li se pitate šta radimo? Da li je ovo samo puki performans radi skretanja pažnje? Ne, nije! Obično smo u situaciji onih koji su snažni pred ugroženim pacijentima. Oduzimanjem snage sebi nalazimo se u situaciji potpune ranjivosti. Krhkost je promenila strane, a golotinja izražava veliki gubitak, kako etički, tako i ljudski.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *