Kocka istine – performans protiv eksploatacije životinja – Novi Sad

Akcija je podrazumevala prikazivanje filmova sa laptopova/tableta kako bi prolaznici bili upoznati i suočeni sa životom i tretmanom životinja za ljudsku ishranu, uticaj mesne/mlečne industrije na zdravlje ljudi i na planetu.

Osnovana u aprilu 2016, Anonymous for the Voiceless (Bezimeni za bezglasne) je internacionalna organizacija za prava životinja koja se bavi uličnim aktivizmom. Poznata je po svojim akcijama prikazivanja dokumentarnih filmova o tretmanu životinja u ishrani i razgovoru sa zainteresovanim prolaznicima.

“Mnoge osobe se slažu sa idejom veganstva, ali je ne razumeju dovoljno. Mi smo tu da pomognemo ljudima da se povežu i pređu na takav stil života” – smatra Pol Bešir, suosnivač Sa preko 12000 održanih demonstracija, uključujući i akcije koje traju i po 24 sata, održane u Berlinu 2018 i u Amsterdamu 2019. godine.

U Njujorku je akcija 2019. godine trajala čak 7 dana. Trenutno u akcijama učestvuje preko 1000 gradova. Primenjujemo mirne akcije koje podsećaju na umetnički performans sa visoko efektnim javnim dosegom, koristeći snimke koji prikazuju šta životinje namenjene za ishranu proživljavaju svake sekunde u lokalnoj ”standardnoj praksi”, svakoga dana.

Sve to nadopunjujemo sa jezgrovito informativnim izvorima i prilazom zasnovanim na konstruktivnom razgovoru sa prolaznicima. Informišemo javnost sa svim što je potrebno za prelazak na veganski način života, što uključuje informacije vezane za aspekt etike i saosećanja. Naš stav prema eksploataciji životinja je abolicionistički.”

U Srbiji se za sada nalaze ogranci u Novom Sadu i Beogradu, globalni sajt udruženja je na adresi: https://www.anonymousforthevoiceless.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *