Masovni štrajk metalskih radnika na jugu Španije

Foto: Reuters

Masovni štrajk metalskih radnika na jugu Španije

Metalski radnici u španskom primorskom gradu Kadiz su nedavno pokazali izuzetno borbenost i samoorganizovanost tokom masovnih protesta i blokada u borbi za bolje uslove života i rada.

Kadiz je primorski grad na atlantskoj obali Španije sa mnoštvom fabrika iz oblasti teške industrije ali je takođe i grad koji decenijama grca u siromaštvu, uz visoke stope nezaposlenosti. Tokom sedam dana masovnih protesta i štrajka, gotovo 30.000 radnika je učestvovalo u direktnim akcijama blokade privrede u Kadizu kako bi primorali gazde kompanije u kojima rade na povećanje plata.

Gazde su se poslednjih godina osilile sistematskim smanjivanjem plata u metalskom sektoru u ovom delu Španije, računajući da će radnici morati da prihvate da rade za niže plate zbog manjka alternativa. Ipak, nisu računali na borbenost radničke klase u zemlji u kojoj se 1936-1937 odigrala prva slobodarska revolucija u svetu, vođena masovnim anarhosindikatima.Kako to obično biva, vodeći, reformistički žuti sindikati UGT, CCOO i ostali su sklopili dogovor sa gazdama o povećanju plate koje nije ni izbliza dovoljno za zaista dostojanstven život metalskih radnika u Španiji i postignutim dogovorom veliki deo radnika nije zadovoljan. Ipak, ova borba je pokazala da samoorganizovani radnici mogu da primoraju gazde i državu na pregovore i ustupke. Istorija samoorganizovanja radničke klase u Španiji nam nagoveštava da scene uličnih borbi sa policijom i masovne blokade industrijske zone u Kadizu nisu nešto što je izuzetak, već pravilo kod španskih radnica i radnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *