Pijačni prodavci blokadom Beograda sprečili fiskalizaciju

Pijačni prodavci blokadom Beograda sprečili fiskalizaciju

Nekoliko stotina pijačnih prodavaca i prodavačica okupilo se 16. marta ispred Ministarstva finansija kako bi protestovali protiv uvođenja fiskalnih kasa na pijačne tezge. Protest su ubrzo radikalizovali blokadom Slavije, a kasnije i autoputa, ne odustajući od svojih zahteva i tako izborili sastanak sa najvišim predstavnicima države. 

Ovaj protest i blokada urodili su plodom, obavezna fiskalizacija čiji je rok bio 1. maj neće biti uvedena, a predstavnici pijačnih prodavačica i prodavaca će nastaviti pregovore sa predstavnicima države u potrazi za rešenjem. 

Prodavci u protestu zahtevaju potpunu aboliciju sistema fiskalnih kasa, koji po njima ubija pijačni duh. Udruženje pijačnih prodavaca ,,Opstanak” tvrdi da je to borba svih pijačnih prodavaca u zemlji. 

Ubijanje pijačnog duha u praksi znači ukidanje pijace kao načina trgovine, i poništavanje razlika između pijace i prodavnice. Oštrija kontrola i zakoni nepovoljni su po kupce koji neće moći da računaju na niže cene i robu koja se preprodaje, a prodavci će ili zatvoriti tezge ili biti primorani da ulaze u saradnju sa velikim lancima trgovina koje dobijaju robu na veliko po povoljnim cenama i uslove koje oni određuju. 

Uvođenje kasa bi promenilo način prodaje i funkcionisanja pijaca, na kojima se cene menjaju u zavisnosti od potražnje iz dana u dan, pa čak i iz sata u sat, a cenkanje bi takođe bilo onemogućeno. Takođe, morali bi da poštuju radnu satnicu, što bi naročito stvorilo probleme u zimskim danima, kada po nekoliko dana i ne dođu na pijacu zbog nepovoljnih vremenskih uslova rada na otvorenom. Više od polovine prodavaca bilo bi prinuđeno da zatvori tezge. 

Prodavci su tako preduzeli konkretne mere i izneli svoje nezadovoljstvo na ulice, odbivši saradnju i podršku političkih partija, boreći se direktno za svoja prava. Ova taktika pokazala se kao uspešna, kase neće biti uvedene na pijacama od 1. maja kako je planirano. 

Samo udruženim snagama i direktnom akcijom možemo se izboriti protiv zakona koji idu na našu štetu i uslova rada koji odgovaraju kapitalu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *