poročilo žbe oruk

Prvi slovenački dokumentarac o marihuani

Par godina nazad slovenački novinar Toni Cahunek snimio je srčan i u nebroj navrata prezabavan dokumentarac o prilično ozbiljnoj temi politike na temu marihuane u Sloveniji.

Slovenija jeste zelena, ali kao i mnoge druge teme, i zakonska regulativa na podrućju marihuane ulazi u sivo polje, gde nije jasno opredeljeno šta i u kojoj meri je dozvoljeno. Tako samo uživanje marihuane nije progonjeno, posedovanje jeste prekršaj a omogućavanje uživanja droge kazneno je delo, za koje preti zatvorska kazna od 3 mesece do 10 godina.

A još više brine činjenina, da je odluka o visini izrečene kazne diskrecijsko pravo sudije, a to isto pravo ima i policijac, koji može da pretrese sumnjivo lice na osnovu subjektivne procene.

Odsustvo razumevanja i kamoli iskustva sa marihuanom (pa kad ne inhaliraju!) kod državnih institucija dovodi do kriminalizacije korisnika marihuane kroz prazno mlevenje jednih te istih (više ideoloških, nego naučnih) argumenata protiv liberalizacije politike na podrućju zabranjenih droga. Prouzrukuje zavisnost i psihoze, vodi ka teškim drogama, ne treba nam još jedna droga pored alkohola i duvana. I kafe… I šečera… I mesa… I interneta… I kladjenja…

A sa druge strane zagovornici liberalizacije otvaraju uvek nova polja pozitivnih uticaja konoplje, kao što su lečenje bolesti, korišćenje u industrijske namere, značaj za razvoj poljoprivrede, ekološka alternativa veštačkim materijalima. Tako su marihuanu u prostor ilegale izgurale hemijska, gradjevinska, farmacevtska, energetska, automobilska industrija, podržane političarima, poniznim apologetima kapitala.

Dokumentarac predstavi i nekoliko modela legalizacije, od partikularne medikalizacije do radikalnog pristupa trenutno vrlo omraženog Miltona Friedmana, koji je vođen svojom liberalističkom logikom na svim podrućjima, već 80. godina razvio model legalizacije svih droga, koji bi imao pozitivan uticaj tako na pojedinca kako na državu – ljudima bi omogućio nesmetano uživanje ljudskih prava a državama bi omogućio nadzor nad proizvodnjom i kvalitetom droge, punio državnu kasu oporezivanjem i izbacio kriminalne skupine iz biznisa droge, jer bi se očekivani profiti smanjili i države bi im preuzele unosan posao.

Film je neopterečen prikaz sukoba mišljenja državnih činovnika i predstavnika civilnog društva i konzumenata marihuane. začinjen arhivskim snimcima i zabavnim primerima, kad npr. autor radi test vožnje uduvan ili nonšalantno baca semenke konoplje po travnatim površinama ispred državnih institucija.

Zabavna činjenica je, da je autor dokumentarca Toni Cahunek, koji je pre toga na nacionalnoj TV u Sloveniji vodio emisiju o srednješkolskoj košarkaškoj ligi. Možda bi mogli da zaključimo, da i sport vodi u droge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *