Protesti na prozorima i balkonima u Zagrebu

Tekst preuzet sa sajta: http://www.h-alter.org/

Organizacije pozivaju građane Zagreba na novi protest protiv lokalne vlasti na balkonima i prozorima stanova i kuća u petak, 24. Aprila u 19 časova. Organizatori, Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad, ovaj su protest nazvali “Bandiću, vrati pare”, stavljajući fokus na gradonačelnikovo rasipanje gradskog novca na mutne i nepotrebne, često i preplaćene poslove.

Lokalna vlast je poput Beogradske, dovela gradu nikad gore finansijsko stanje, upravo u najgoroj kriznoj situaciji s kojom se današnja generacija susrela. Udruženja ističu kako je svaki dan Bandićeve vladavine dodatni finansijski i društveni trošak za sve stanovnike glavnog grada te kako je Zagrebu konačno ptrebno novo vodstvo koje će uvažavati stavove javnosti i stručnjaka i raditi na zadovoljenju njihovih stvarnih potreba.

Stanovnici Zagreba prošlog petka su u velikom broju izašli na svoje prozore i balkone i još glasnije i bučnije nego prvi put pokazali da nisu zadovoljni načinom na koji vlast upravlja njihovim gradom, posebno sada kada smo pogođeni dvema krizama.

Sve to događa se u gradu gde gradonačelnik upravlja s oko 12 milijardi kuna (1,6 milijardi evra) godišnje, dok delovi grada i dalje nemaju ni osnovni komunalni standard, a brojne su ulice često zatrpane smećem. Zato se ovim prosvjedom poručuje: Gradonačelniče, vrati nam naše pare!

Iz dana u dan sve je više objava kako se nenamenski trošio novac koji su građani poverili izabranoj vlasti da njime upravlja na dobrobit svih. Proračunske zalihe namenjene za slučaj elementarne nepogode godinama su se trošile za financiranje manifestacija raznih udruženja, vrlo često politički ili interesno povezanih s gradonačelnikom na šta je upozoravala i državna revizija. Putem netransparentne javne nabave nameštali su se poslovi kumovima i prijateljima, usred krize planiralo se uskršnje ukrašavanje grada pa se pod pritiskom javnosti od toga odustalo, a gradski novac dodeljivao se odabranim akademicima – redom članovima Bandićeve stranke – za neke maglovite projekte. (zvuči poznato…)

Građanima je toga dosta. Ovim protestima ne pristaju ni na to da policija legitimno pravo na iskazivanje nezadovoljstva naziva remećenjem javnog reda i mira te da se ponovno pokušava utišati glas građana i građanki. Prošlog petka stanovnici Zagreba pokazali su da se takvih “upozorenja” ne boje, a pokazaće to opet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *