Docs and chill: dokumentarci za prvi maj!

Povodom Međunarodnog praznika rada, ekipa sajta Volimdokumentarce.net pripremili su niz filmova koji se bave pitanjem rada i moderne radničke klase u kontekstu neoliberalnog kapitalizma.

Izabrani dokumentarni filmovi bave se životom i smrti radničke klase i to kroz različita doba istorije , od specifičnog trenutka u istoriji britanskog kapitalizma kada je na kratak vremenski period prevladala ideja javnog dobra i potreba za socijalnom pravdom i ujedinjenjem nakon Drugoga svjetskog rata (Duh četrdeset i pete), preko post-tranzicionog žala za socijalističkim ekonomskim uređenjem i radničkim samoupravljanjem na primeru Poljske i bivše Jugoslavije (Simfonija fabrike Ursus i Radnička klasa odlazi u raj), do esejističkog prikaza savremenih načina eksploatacije (nevidljivih) radnika, u ovom slučaju sirijskih izbeglica u Libanu. (Ukus cementa).

Možda najuzbudljiviji i najoriginalniji film prošlogodišnje selekcije Hot Docsa Simfonija fabrike Ursus (2018) poljske rediteljke Jásmine Wójcik, predivno bizarna oda radničkoj klasi i neuništivosti ljudskog duha, premijerno prikazana na prestižnom Dok Leipzigu. Film je zapravo zvučna reprodukcija jednog radnog dana u pogonu koji više ne postoji i čiji bivši radnici uz pomoć zvukova i memorije vlastitih tela stvaraju simfoniju sačinjenu od mehaničkih zvukova i pokreta koji su ispunjavali nekad svetski poznatu fabriku traktora Ursus. Ovaj po mnogočemu fascinantan eksperimentalni radnički mjuzikl dostupan je na platformi volimdokumentarce.net uz minimalnu naknadu.

Na platformi su potpuno besplatna dva izvanrenda naslova s vrlo aktuelnom temom nužnosti postojanja javno dostupnih socijalnih usluga države i to do sledećeg četvrtka, 6. maja, samo uz unos koda PRVI-MAJ. Radi se o filmovima Duh četrdeset i pete (2013) legendarnog britanskog reditelja Kena Loacha i Ukus cementa sirijskog redatelja Ziada Kalthouma. Dobitnik dve kanske Zlatne palme i veteran socijalnog filma, Loach se u Duhu četrdeset i pete se bavi upravo ovom godinom zbog njenih presudnosti u istoriji britanskog kapitalizma. Nakon iskustva Drugog svetskog rata i zajedničke borbe protiv fašizma stvorio se duh vremena koji je doveo do ideje o boljoj budućnosti sveukupne populacije čijih je gotovo 70 posto činila obespravljena radnička klasa, a koja je ‘45 dobila pristup zdravstvenoj i socijalnoj pomoći, adekvatnom stanovanju, sve dok državu blagostanja nije sasekla „gvozdena lady“ Margaret Thatcher proglasivši društvo i sve njegove potrebe nepostojećim.

Pobednik prestižnog festivala Visions du Réel, europske nagrade Doc Alliance i još preko dvadeset priznanja, Ukus cementa je fascinantan filmski esej o sirijskim izbjeglicama koji u Beirutu grade soliter, dok njihove kuće stradaju u bombardovanju. U pričama ovih nevidljivih radnika cement čini poveznicu između prošlosti i sadašnjosti kao i između života i smrti.

Na platformi je dostupan je i film domaćeg nezavisnog reditelja Marka Cvejića Radnička klasa odlazi u raj (2017), autentični portret svakodnevice petorice radnika iz danas opustošenog i oronulog Zrenjanina, nekad jednog od industrijskih centara Jugoslavije. Radi se o posveti zaboravljenim junacima jugoslovenskog samoupravnog socijalizma snimljenoj u maniru cinéma véritéa koja funkcioniše i kao memento za radničku klasu koju je tranzicija prognala iz društvene svesti.

Takođe moćićete i da vidite tri hrvatska kratka filma, tokom cele sledeće nedelje besplatno. Neumorni hroničar post-tranzicijske Goran Dević u Dve peći za udarnika Josipa Trojka (2012) donosi još jednu priču iz bivše železare u Sisku – ovoga puta o demontiranju čuvene peći Siemens-Martin s kojom su radnici u nekoliko navrata oborili svetski rekord u proizvodnji gvožđa. 

Pravo na Rad: Onako kako smo ga ostavile (2015) je zanimljiva, art brutovska minijatura o sudbinama radnica i uništavanju splitskog tekstilnog preduzeća Uzor. 

Samoupravni film (2012) snimili su radnici brodogradilišta Mali Lošinj pod mentorstvom Igora Bezinovića. Ovaj film je radnički komentar na raspravu o brodogradnji kao strateškoj nacionalnoj industriji, a nastao je u sklopu Restart laboratorije.

Sve ove filmove pogledajte na sajtu: volimdokumentarce.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *