Prvi radnički e-protest u istoriji: Radnicima hvala – ali prvo prava!

Međunarodni praznik rada ove godine slavimo u sasvim novim okolnostima, no to nije sprečilo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) da i ove godine organizuje prvi internet – prvomajski protest u istoriji.

E-protest održan je 1. maja od 11:00 do 12:00 pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava“, a okupio je stotinak učesnika, koliko je dopuštala platforma Zoom, a hiljade protestanata su pratili i podržavali protest putem Facebook stranice SSSH. Prilagođeno saopštenje preneto je u celosti:

Radnici i radnice iz raznih sektora ekonomije – od zdravstva, turizma, graditeljstva, metalske industrije, trgovine, vaspitanja i obrazovanja, prometa te brojnih drugih, najviše pogođenih korona-krizom ali i potresom – posvedočili su o uticaju krize na njihov rad i radna mesta, o važnosti sindikalnog organizovanja i kolektivnih ugovora, a vođstvo SSSH govorilo je o našim zahtevima i viziji rada i sveta po meri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori deo epidemije prođe. U protest su se uključili i predstavnici udruženja čiji su zaposleni diskriminisani odnosno isključeni iz podrške za očuvanje radnih mjesta!

S protesta je upućena prvomajska “čestitka“ Vladi RH, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori u obliku 12 zahteva SSSH i jasne poruke kako radnicima zahvalnost nije dovoljna, već im trebaju bolja prava, prava koja će se poštovati. Radnici su poručili kako neće dopustiti izmene radnog zakonodavstva na štetu radnika te kako neće dopustiti povratak na staro. SSSH traži promenu društveno-ekonomskog sistema; ima jasnu viziju kako bi taj sistem trebao da izgleda te poziva na otvaranje ozbiljnog dijaloga o društvu budućnosti koje bi bilo ekonomski uspešnije, socijalno pravednije i ekološki održivije od današnjeg.

12 zahteva SSSH-a uključuje: transparentnost i nadzor podrške za očuvanje radnih mesta, te da poslodavci koji koriste podršku  zadrže radnike dodatna tri meseca; odbijamo smanjenje plata i pozivamo na bolju organizaciju rada kroz sprovođenje ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru; zahtevamo primenu Evropskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem internet platformi; tražimo povećanje minimalne plate na 4000 kuna neto, s ciljem smanjenja jaza između najviših i najnižih plata; veći porez za bogate i manji za radnike kroz progresivno oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i neinvestirane dobiti; jačanje javnog zdravstva, pri čemu treba odvojiti javno zdravstvo od privatnog, te zaustaviti komercijalizaciju usluga i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite; tražimo da se u penzioni sistem hitno uvede načelo pravednosti i značajno povećaju penzije stečene radom; podizanje kvaliteta i dostupnosti obrazovanja te uvođenje “Preduzetništva i sveta rada” u kurikulum i obrazovanje za aktivno građanstvo. Takođe tražimo da se trajno zadrže sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tokom krize, kao i smanjenje broja gradova i opština; značajno povećati javne investicije i podsticati privatne s ciljem izgradnje industrije koja će biti niskougljična, cirkularna, digitalna i s obnovljivim izvorima enegerije; te na kraju veće očuvanje i podsticanje domaće proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, kako bi Hrvatska postala samoodrživa u proizvodnji hrane.

“Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebao bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, a uvoz samo nužda. Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštovanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mera putem kojih će podeliti privatnim preduzetnicima više desetina milijardi kuna, i onda kao ‘šlag na tortu’ tražiti izmene zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade. SSSH je pravovremeno reagovao kada je prvi insistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili podršku Vlade. Pandemija mora biti prilika da gradimo bolje društvo. SSSH i njegovi udruženi sindikati biće prvi na braniku prava radnika i boriti se i izboriti za rad po meri čoveka“, rekao je Mladen Novosel, predsednik SSSH.

Izvor: Halter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *