Rajkova golicava kuhinja: Pamet u glavu, varjaču u ruke!

Kratko i jasno: zovem se Rajko.

Po zanimanju sam kuvar, ili što bi moje kolege volele da kažu – chef. Da biste uživali u kuvarstvu, nisu vam potrebne visoke škole, već samo vaš um i pomalo prakse. Delićemo iskustva, učiti jedni od drugih, zato se otvorite i prepustite hedonizmu. Na kraju dana, hrana predstavlja vrhunac uživanja, ne smemo dozvoliti da se njen značaj umanji. Pored vazduha i vode, hrana je treći najbitniji činilac normalnog života. Veoma je bitno da se prema hrani odnosimo s podjednakim uvažavanjem. Nažalost, naš odnos prema hrani je na veoma niskom nivo i svakim danom taj nivo opada. Poklekli smo pred brzim životom, internet ishrani, hemijski prerađenoj hrani… Sve iz primitivnog razloga, samo da bi utolili glad. Danas je hrana postala oružije za masovno uništenje! No, poenta ishrane nije samo puko preživljavanje, hrana je naša primarno i najbitnije oruđe, jer bez nje nismo u mogućnosti da na najefikasniji način koristimo i sva sekundarna oruđa.

Bitni činioci za pravilnu ishranu su sveže namirnice, način prerade, vreme termičke prerade i naravno konzumiranje hrane. Svaki od ova četiri elementa je podjenako važan. Sveže namirnice, odlazak na pijacu ili lokalni supermarket, nije težak posao, potrebno je samo malo volje i dobro oko.

Ne kupujte na prvu loptu, obiđite vašu pijacu, kupujte od seljaka, a ne od preprodavaca, zagledajte i opipajte namirnice, vi plaćate, samim tim imate i pravo da pogledate šta kupujete, cenjkajte se, što zbog uštede, što zbog čistog zadovoljstva, kupujte sezonske namirnice, a ne one iz staklenika ili bašta. Uživajte u kupovini, sa istim žarom sa kojim ćete kasnije iste te namirnice i pripremati!

Svaka namirnica ima svoj način i vreme pripreme. Za nešto je potrebno nekoliko minuta (zeleno povrće) a za nešto nekoliko sati (mahunarke). Zato pri planiranju vašeg obroka obratite pažnju i na vreme pripreme. Ne dozvolite da vam jedna namirnica koja je termički obrađena čami dok pripremate drugu. Znači dobra organizacijai plan je pola posla.

Kao poslednji element sam naveo konzumiranje namirnica. Pri konzumiranju ne mislim na gutanje i žvakanje, jer to je najprimitivniji ljudski nagon, već na uživanju u hrani. Jedite tako da sva vaša čula uživaju, svaki zalogaj nek bude priča za sebe, dozvolite ukusima i mirisima do dopru do svih vaših čula. Ako je ishrana naše primarno oruđe, onda je obedovanje način na koji kujemo to oruđe!

Kuvarstvo je zanat, ali i umetnost, ne razlikuje se puno od slikarstva, vajarstva. Najbitnije je pronaći svoj stil i slediti ga. Isto tako nije zabranjeno eksperimentisati I dolaziti do novih saznjanja. Kao što ponekad ne razumemo i ne vidimo veličinu nekog velikog umetničkog dela, može vam se desiti da neko ne razume ni vaš izbor na tanjiru. Ne dozvolite da vas to pokoleba, jer kuvarstvom se bavite zbog sebe a ne zbog drugih.

Ne partite recepte slepo, već dodajte svoj pečat, nešto po čemu ćete biti prepoznatljivi i originalni. Nećete pokvariti ukus jelu, možete ga samo poboljšati. I još jedna veoma bitna stavka – raspoloženje pri pripremi hrane utiče i na ukus iste, stoga, hranu pripremajte opušteni uz muziku, partnera, decu ili bilo šta drugo što vas čini srećnim. Od same ishrane zavisi kakvo će nam raspoloženje biti nakon obroka. Shvatili ste i sami, uzajamni su hrana i uživanje, zato pamet u glavu i varjaču u ruke!

Razmislite o svojoj dosadašnoj ishrani, šta bi ste mogli da promenite ili primenite u vašoj kuhinji i ishrani. Zatim ćemo zajedno pokušati da uživamo u hedonizmu.

Ostajte mi zdravi, debeli i veseli!

Leave a Reply

Your email address will not be published.