Sokobanja zaustavila gradnju MHE Osoja: Mratinja neće u cev dugu tri kilometra

Opština Sokobanja poništila je građevinsku dozvolu za gradnju male hidroelektrane (MHE) Osoja na reci Mratinji, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo (SED).

MHE Osoja bi verovatno bila rekorder u Srbiji kada je reč o MHE jer je trebalo da ima cevovod dugačak 3.078 metara!

Na sokobanjskim rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE.

Mratinja-sokobanja-mhe-osoja-zabrana

Dozvola za MHE Osoja je treća koju je Opština izdala za gradnju ovih elektrana. Na rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE.

SED se, kako je naveo, od samog osnivanja protivi izgradnji novih MHE baš zbog loših iskustava sa postojeće dve MHE, odnosno uništene klisure reke Izgare i prekinutog toka Moravice kod sela Blendija

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao, ali je investitor, uz izjavu direktora da su radovi u završnoj fazi, obezbedio produžetak dozvole do novembra 2020.

Mratinja je veći deo godine bez vode

Građevinska inspekcija Opštine Sokobanja je, na osnovu informacija dobijenih od SED-a, obišla lokalitet i ustanovila da izjava direktora nije u skladu sa činjeničnim stanjem, odnosno da radovi nisu ni započeti, pa je Odsek za urbanizam Opštine Sokobanja 20. februara poništio i Rešenje o građevinskoj dozvoli i Rešenje o produžetku roka za izgradnju, navelo je ovo udruženje.

Investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja ne bi bila isplativa

U SED-u ističu da je Mratinju od izgradnje MHE i ekološke katastrofe najpre sačuvala činjenica da ova rečica presušuje, bez vode je veći deo godine, pa je investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja verovatno ne bi bila isplativa čak ni, kako dodaju, uz ogromne povlašćene cene koje Elektroprivreda Srbije (EPS) isplaćuje za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE

SED je u februaru saopštio da Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE tako što je izbacila sve potencijalne lokacije za MHE iz prostornog plana opštine.

Opština je, takođe, u martu stavila primedbu na Rani javni uvid povodom izrade prostornog plana Republike Srbije gde je zatraženo da se ukine mogućnost izgradnje novih MHE na teritoriji opštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *