Washington se sprema za milionske antirasističke proteste

Glavni grad SAD-a se sprema za do sada najveći najavljeni protest. Očekuje se da će milion ljudi marširati protiv policijske brutalnosti dok nacija i dalje oplakuje smrt Georgea Floyda.

Organizatori protesta ‘Black Lives Matter’ se nadaju da će privući milion učesnika. Vlasti su proširile ograđeni sigurnosni obod oko Bele kuće, koji se sada prostire na periferiju parkovskog kompleksa poznatog kao Ellipse, u blizini Nacionalnog trgovačkog centra.

“Imamo puno javnih podataka koji sugerišu da će ovaj protest možda biti jedan od najvećih koje smo imali u gradu”, izjavio je novinarima u četvrtak šef policijske uprave Peter Newsham.

Ministar vojske Ryan McCarthy izjavio je u petak da lokalni dužnosnici procenjuju da će se danas okupiti od 100.000 do 200.000 ljudi. Policija je u petak najavila da će delovi puteba biti zatvoreni kako bi se za vikend napravilo mesta za demonstrante.

Više od 4500 vojnika Nacionalne garde i dalje je raspoređeno u Washingtonu, a razni savezni službenici za sprovođenje zakona takođe patroliraju gradom, dok gradonačelnik Muriel Bowser želi da sve osobe koje nisu pripadnici policije DC-a napuste Washington. Svih 900 vojnih policajaca aktivnih vojnih snaga dovedenih u baze oko Washingtona nakon građanskih nemira nakon Floydove smrti krenuli su kući, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane.

Bowser je rekla da je samo zatražila 100 vojnika Nacionalne garde da pruže podršku u zaštiti Bele kuće, u ograničenoj ulozi i nenaoružani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *