109. Kritična masa za bolje uslove za bicikliste

U subotu, 30. maja, 109. Kritična masa, biće održana posle dva meseca pauze u organizaciji udruženja Ulice za bicikliste. Skup biciklista zakazan je od 16.30 a polazak u 17.00 sa Trga Nikole Pašića.

109. Kritična masa nosi naziv „Svi na bajs“, u znaku podrške i bodrenja svih onih koji su za vreme pandemije odlučili, da u nedostatku javnog prevoza, radije sednu na bicikl nego u auto, ali, i da posebno pozdravi sve one bicikliste koji ovu sjajnu naviku nikad ni ne napuštaju.

Da je sve više biciklista na ulicama potvrđuje i podatak da prodaja bicikala obara sve rekorde i da se kod servisera bicikala popravka mora zakazati i do nekoliko nedelja unapred.

„Umesto u busu, većina je na bajsu! A najidealnije bi svakako bilo kad bi Beograđani na parkingu ostavili automobil i masovnije išli biciklom na posao“, poručuju iz udruženja.

U saopštenju se dodaje da se u celom svetu, za vreme pandemije virusa korona, širi biciklistička infrastruktura i poboljšavaju uslovi za bicikliste, u želji da se ohrabri što veći broj ljudi da koriste bicikl kao prevozno sredstvo i da se stvore što bezbedniji uslovi za njih na ulicama.

Nažalost, Beograd za sad još kaska za ovim idejom, ali čini se, da to nije omelo naše građane da sami počnu da prate ovaj primer. Takođe, nije sprečilo ni udruženje Ulice za bicikliste da nastavi da se bori za što bolje uslove za bicikliste, pogotovo sad kada je njihov broj na ulicama sve veći.

Zato će u subotu, na kraju Kritične mase, koja se završava na Savskom nasipu, biti postavljena improvizovana pop up biciklistička staza, kako bi pokazali koliko je jednostavno iscrtati staze, za koje u Beogradu ima i te kako dovoljno mesta.

Kritična masa poziva sve dvotočkaše, skejtere i roleraše da im se pridruže u subotu, 30. maja. Posle vožnje se nastavlja druženje na Savskom keju. Biciklisti će ignorisati eventualnu kišu, ali ne i držanje propisane fizičke udaljenosti od dva metra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *