BELDOCS 2020 – od 3. do 10. septembra

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – BELDOCS 2020 – ove godine je odloženo zbog pandemije virusa korona.

Umesto u maju, BELDOCS će biti održan od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu.

Pored filma „Govori da bih te video“ koji će otvoriti ovogodišnji festival, posle uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok.fest Minhen i Doc Fortnight u Njujorškom muzeju MoMA, na programu će se naći i drugi najznačajniji ovogodišnji naslovi dokumentarnog filma.

Na repertoaru će biti ostvarenja „Za Samu“ Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa i „Pećina“ Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara.

Uz njih su i „Nestanak moje majke“ Benjamina Barezea, nominovan za „evropskog Oskara“, „Radovi i dani“ (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K.V Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinalea Encounters, „Besmrtna“ Ksenije Okhapkine, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, „Godina otkrića“ Luisa Ljopeza Karaska, dobitnika nagrade Tigar festivala u Roterdamu, „Zemlja je plava kao pomorandža“ Irine Cilik, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju u selekciji svetskih dokumentaraca festivala Sandens.

Festivalskom programu biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i BELDOCS market, bogat program za filmske profesionalce iz Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja sa našeg kontinenta, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima, itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *