Dan Kinoteke ove godine u virtuelnom prostoru

Dan Kinoteke 6. jun biće obeležen onlajn premijerom digitalno resturisanog filma „Poseban tretman”. Film Gorana Paskaljevića, s Ljubom Tadićem, Milenom Dravić i drugim velikanima srpskog glumišta, biće dostupan na fejsbuk stranici Jugoslovenske kinoteke.

Na Jutjub kanal Kinoteke postavljeno je još devet domaćih dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije. Selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže.

I novi, 42. broj časopisa Kinoteka biće dostupan onlajn, od 6. juna na sajtu Kinoteke. Junsko izdanje donosi esej o velikanu svetskog filma i jednom od začetnika francuskog novog talasa Klodu Šabrolu, intervju s kompozitorom Arsom Jovanovićem o inspiraciji koju nalazi u „opijumskoj draži“ filma i bioskopskog mraka, „Epitaf za legende“ posvećen Dženis Džoplin i Džimiju Hendriksu, tekst o filmu „Čaj u Sahari” Bernarda Bertolučija, povodom 30 godina od premijere.

Tu su i intervju s holiuvudskom zvezdom Sigorni Viver, koja je na ovogodišnjem Berlinalu predstavila film „Moja godina sa Selindžerom”, ali i istorijski pregled prvih pola veka srpske kinematografije 1896–1945, zatim sećanja nekadašnjeg direktora Kinoteke Žike Bogdanovića o adolescentskoj želji da vidi „Plodove gneva” Džona Stajnbeka „u podrumu u čarobnoj Kosovskoj 11“, kao i odabrana poglavlja iz doktorskog rada Ane Banić Grubišić „Filmovi na temu postapokalipse (antropološki ogledi)”.

Festival nitratnog filma, koji se po tradiciji svečano otvara na Dan Kinoteke, kako je već ranije najavljeno, ove godine biće održan u decembru.

U proteklih godinu dana Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke dobilo je još devet istaknutih domaćih i stranih umetnika: Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Atom Egojan, Dejvid Tjulis, Džulijan Sends i Kosta Gavras”, s ponosom navodi Jugoslav Pantelić.

Jugoslovenska kinoteka je osnovana u avgustu 1949. godine. Kao Dan Kinoteke obeležava se datum prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu – u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu 6. juna 1896. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *