Kućni bioskop: No Gods, no masters – Istorija anarhizma (2017)

Ovog kišnog nedeljnog jutra preporučujemo vam da pogledate zanimljivi trodelni dokumentarac o istoriji anarhizma.

Ovo je priča o anarhizmu. Vraćajući se ključnim događajima tokom protekla dva veka društvene istorije, ova serija otkriva poreklo i sudbinu političke borbe koja traje više od 150 godina, a podrazumeva borbu protiv svih gospodara i bogova.

Ko su zapravo ti ljudi? Odakle dolaze oni koji su se oduvek zvali anarhistima i kako razmišljaju? Ova dokumentarna serija, služeći se dosad neviđenim ili zaboravljenim arhivskim snimcima, kao i dokumentima i mišljenjima svetskih stručnjaka, govori o istoriji pokreta koji je neprestano prožimao svet duhom slobode i pobune.

Tancrede Ramonet

Tankred Ramon je autor dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja. Diplomirao je filozofiju na Sorboni, menadžment na Univerzitetu Pari-Dafin, produkciju dokumentarnih filmova u Havani i međunarodnu produkciju na EURODOK-u. Nezavisnu produkcijsku kuću Temps noir pokrenuo je 2002. godine. Potpredsednik je asocijacije Hiljadu kultura, koosnivač umetničkog projekta Régis Jauffret et ses nègres, član upravnog odbora u Défi jeunes, predavač je na programu audiovizuelnih studija na koledžu Dafin, kao i na Međunarodnoj školi za kinematografiju i televiziju u San Antonio de los Banjosu, na Kubi. Član je USPA-e, Galilée Club i C7. Tankred Ramon dobio je Nagradu za najboljeg mladog francuskog producenta 2006. godine, a Temps noir je 2010. godine proglašena za Najbolju produkcijsku kuću Francuske. Producira dokumentarne filmove o društvenim, istorijskim i umetničkim pitanjima, kao u filmovima Afrika, priča o kontinentu Elikija Mbokoloa, Filipa Salntenija i Alana Ferarija i Rekvijem za revoluciju Džihana El Tahrija. Film prikazan na televiziji France 5, Patrick Buisson le mauvais genie režirao je 2016. godine sa Arijan Šemi i Vanesom Šnajder, a Nema bogova, nema gospodara: istorija anarhizma nastao je u koprodukciji sa kanalom Arte. Njegov najnoviji dokumentarni film Če Gevara, više od legende (2017) prikazan je na kanalu France 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *