Poljska: Zakon protiv abortusa doveo do smrti žene, veliki protesti

Poljska: Zakon protiv abortusa doveo do smrti žene, veliki protesti

U Poljskoj je abortus ilegalan, osim u slučajevima incesta, silovanja ili kada je ugrožen život ili zdravlje majke. U septembru ove godine Izabela, tridesetogodišnja žena umrla je od sepse u dvadesetdrugoj nedelji trudnoće.

U Varšavi, ali i u manjim gradovima i selima širom Poljske desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice da protestvuje protiv ove skoro potpune zabrane abortusa, tvrdeći da su ovi restriktivni zakoni ono što je dovelo do smrti ove žene. Zbog straha da ne prekrše zakon, doktori su suviše dugo čekali da donesu odluku da izvrše abortus i spasu Izabelin život. Vlada naravno pokušava da krivicu svali na doktore, a ne na zakon, medjutim okupljeni na protestima se slažu da ako se zakon ne promeni biće još ovakvih slučajeva, jer će doktori oklevati da obave proceduru abortusa čak i u situacijama kad je ženin život ozbiljno ugrožen. 

Demonstranti se bore protiv okrutnog zakona koji ubija žene. Ovo nije prvi takav slučaj, postoji intervju sa čovekom koji tvrdi da je njegova žena umrla na sličan način još u junu. Procenjeno je da svake godine oko 200 000 žena iz Poljske odlazi van zemlje da bi uradile abortus, a ukoliko nemaju novca za to, proceduru obavljaju ilegalno što je jako opasno. 

Jasno je da zabrana abortusa nikako ne utiče na to da se broj abortusa smanji, utiče samo na to da žene moraju da se snalaze da abortus obave na neki alternativan način, što ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje i život, ali ugrožava i plod? jer ne mogu da abortus obave legalno u vremenskom periodu pre nego što se plod formirao. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.