Burgervil: Prvi sindikat radnika brze hrane u SAD

Burgervil: Prvi sindikat radnika brze hrane u SAD

Radnici u prehrambenim industrijama širom Amerike se u sve većem broju organizuju u sindikate i bore za bolje uslove na radnim mestima. 

Prema podacima Biroa za statistiku rada više od 1,7 miliona ljudi je napustilo posao u uslugama smeštaja i ishrane u avgustu i septembru. Radnici brze hrane pokušavaju da se izbore za veće plate već 10 godina, ali do sada nisu imali uspeha u tome zbog anti-sindikalne politike koju sprovode firme. 

Zaposleni u lancu brze hrane “Burgervil” su prvi put glasali za sindikalizaciju u aprilu 2018. godine i od tada su održali par štrajkova i bojkota. Sindikat radnika Burgervila koji su povezani sa sindikalnom organizacijom Industrijski radnici sveta (Industrial Workers of the Word – IWW) napokon je uspeo da postigne sporazum sa kompanijom koji bi trebalo da im obezbedi roditeljsko odsustvo, plaćeni godišnji odmor, bolju zaštitu na radu i veću sigurnost posla, kao i tromesečni raspored smena. 

Kada sporazum bude ratifikovan, radnici na 5 od 40 lokacija Burgervila će postati prvi sindikalno organizovani radnici brze hrane u čitavoj Americi, ali se čini da neće još zadugo biti jedini. Radnici Starbaksa na tri lokacije u oblasti Bafalo takođe pokušavaju da se izbore za sindikat, uprkos pokušajima ove kompanije da ih u tome spreči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *