Punjeni Vege-burgeri

Uživajte u lepom i zdravom ukusu, svesni da ste svakim zalogajem učinili nešto dobro za sebe i živa bića na ovoj planeti.

Sastojci:

Broj osoba: 6 osoba

250 g sojinih ljuspica
7 dl vode
2 kafene kašičice morske soli
malo bibera (po ukusu)
malo đumbira
1 čaša (2 dl) integralnog pšeničnog brašna
½ čaše heljdinog brašna
½ čaše ražanog brašna
1 glavica crnog luka usitnjena u blenderu
2 češanja belog luka usitnjena u blenderu
½ pakovanja smrznute zlatne mešavine ( šargarepa, grašak, kukuruz šećerac) (pakovanje od 450g)
200g biljnog kačkavalja
1 veza seckanog peršuna
8 supenih kašika prezli
3 kašike susama
6 -8 kašika ulja za prženje

Priprema:
Za početak kupite lepe i jeftine sojine ljuspice u obližnjoj makrobiotičkoj prodavnici. Ljuspice potopite u vodu da odstoje preko noći. Dok budete spavali, vaše ljuspice će rasti za vas. Sutradan, kad ih ponovo budete ugledali, biće debeljuškaste i spremne. Potopite ih i kuvajte u novoj vodi desetak minuta, dok skroz ne nabubre. U vodu dodajte dve kašike morske soli i malo bibera. Nakon kuvanja ljuspice procedite i ostavite da se odmore i ohlade.

U međuvremenu, nemojte sedeti prekrštenih ruku. Omdrznite zlatnu mešavinu u mlakoj vodi a zatim je barite 8-10 minuta u pola litre vode. Čekanje će vam prekratiti slušanje novog albuma benda Krš.

Kada su se sojine ljuspice ohladile, a zlatna mešavina obarila, vreme je za akciju! U veliku posudu sipajte pripremljene sojice i dodajte izmešana brašna – pšenično, heljdino i ražano. Na sve to sipajte zlatnu mešavinu povrća sa vodom u kojoj se barila. Iskoristite poljubac drage osobe dok još možete, a zatim dodajte usitnjeni crni i beli luk. Na kraju u ovu smešu dodati još malo soli, peršuna i đumbira i sve dobro promešati rukom, dok god se ne sjedini i postane gusta.

Naseckati biljni kačkavalj na komadiće. Ukoliko imate kucu ili macu, dajte im jedan komadić, sigurno će ih to usrećiti.
Vlažnim rukama od smeše oblikujte male burgere, stavljajući kačkavalj u sredinu. Pritisnite ih tako da se ne odvajaju i uvaljajte u prezle pomešane sa susamom. Nakon toga odložite ih u tacnu posutu brašnom.

Sad se stvar zahuktava, naši burger su spremni. U tiganj sipajte malo dublje ulje i dobro ga zagrejte. Stavite burgere i lagano počnite da ih pečete. Kada postanu braon boje, odložiti ih na salvetu kako bi upila višak masnoće.

Nakon par minuta, vaši veg-burgeri su gotovi. Pozovite porodicu i prijatelje kako biste se pohvalili svojim novim delikatesom. Nemojte im na početku reći da su burgeri biljnog porekla, pustite ih da vam prvo udele komplimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *