Recite NE aditivima poput Vegete, Začina C i sličnim

Ovaj tip aditiva je čest dodatak jelima u našoj ishrani. Može se reći da je navika svake ex-YU domaćice da šakom i kapom dodaje ovaj „začin“ u svoje supe, mesa i povrće, bez ikakvog daljeg objašnjenja koje se tiče njegove svrhe ili blagotvornih dejstava. Zapravo, on ne da ne bi trebalo da se dodaje u tako velikim količinama, već bi trebalo dovesti u pitanje njeno dodavanje uopšte.

Ono što ove aditive čini štetnim je zapravo supstanca koja se zove Mononatrijum glutamat, (MNG), (eng. Monosodium glutamate, (MSG)) koja nosi i oznaku E621, a koja se dodaje jelima u cilju pojačavanja njihovog ukusa. Ova supstanca je smišljena da bi oponašala umami, takozvani peti ukus koji postoji pored slatkog, kiselog, ljutog i slanog. Izvor umami ukusa je L-glutamat za koga postoje receptori na jeziku i koji je prirodna supstanca koja se nalazi u raznim namirnicama, kao što je zreli paradajz, pečurke, sirevi, itd. Činjenica da umami na svojevrstan način daje „zaokružen ukus hrani“ je iskorišćena za sintetisanje analogne veštačke supstance mononatrijumglutamata, uz tu razliku da postoje razne indikacije o štetnosti ovog veštačkog proizvoda u odnosu na prirodni.

MNG je u Sjedinjenjim Američkim Državama obeležen od strane Agencije za hranu i lekove (FDA) kao generalno prepoznat kao siguran za upotrebu, sa naznakom da se svaka namirnica koja sadrži ovaj proizvod mora jasno obeležiti. Zbog toga se MNG i njemu slična jedinjenja mogu naći kao aditivi u raznim mesnim proizvodima, supama, slatkišima, čipsu, salatama, proizvodima „sa manje masnoće”, zamrznutoj hrani, pa čak i u proizvodima koji važe kao „zdrava hrana”. Često se mogu kriti pod raznim imenima kao što su „hidrolizovani biljni protein”, „prirodan ukus” ili „prirodan začin”, i dr. Stoga prilikom kupovine treba voditi računa o sadržaju namirnica.

Različite studije su radjene od strane svetskih naučnika u cilju utvrdjivanja razloga njihove toksičnosti. Rezultati ovih istraživanja su oprečni i uglavnom su kao eksperimentalni model služili glodari, što dovodi u pitanje validnost poredjenja sa ljudima. Postoje radovi koji ukazuju na mnogo bržu apsorpciju u crevima veštačkih u odnosu na prirodne glutamate, što ima za posledicu povećanje njihove koncentracije u krvi. Zahvaljujući hemijskoj strukturi koja je izrazito slična jednoj od glavnih ekscitatornih aminokiselina, glutamatu, smatra se da ova supstanca deluje stimulativno na neurone, što s jedne strane rezultira u poboljšanu ukusa i u želji da se jede još više, a sa druge strane izbacuje organizam iz ravnoteže što može voditi razvoju ozbiljnijih nervnih oboljenja.

Zbog svega ovog gore navedenog, kao predostrožnost, trudite se da izbegavate namirnice, kao i dodatke jelima, koji sadrže MNG. Umesto toga, probajte sa mnogo, prirodnijom, zdravijom i ukusnijom varijantom, biljkom Ljubčac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *