Radnici u Grčkoj protiv NATO militarizma

Radnici u Grčkoj protiv NATO militarizma

Nedavno je francuski vojni brod Šarl De Gol pristao u luku Pirej, gde su grčki i francuski ministri odbrane potpisali ugovor vredan 4 milijarde evra o nabavci oružja za grčku vojsku. Naravno da političare nije briga za to što narod grca u bedi i što je svet već uveliko ušao u novu ekonomsku krizu izazvanu zapadnim militarizmom u istočnoj Evropi. Njima je daleko bitnije da se potpisuju ugovori o naoružanju i da se vrte pare, nego da ljudi koji žive u toj Grčkoj ili Francuskoj imaju bolje uslove života i rada.

Zato su grčki radnici organizovali masovne proteste protiv dolaska francuskog vojnog broda kako bi jasno stavili do znanja političarima da se ne slažu sa njihovom kapitalističkom agendom. 

U isto vreme su radnici privatne transportne kompanije TrainOSE organizovali proteste u kompanijskom depou za vagone kako bi izrazili protivljenje transportu NATO tenkova kroz Grčku i učešće vlasti u podršci Ukrajini u ratu. Uprkos brojnim pretnjama uprave i vlasti, radnici su odbili da transportuju tenkove i pokazali istinsku solidarnost.

U sadašnje vreme najvećeg zaoštravanja imperijalnih sukoba u 21. veku grčki radnici pokazuju šta znači klasna solidarnost u praksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *