Demonstracije na Šri Lanki protiv policijskog časa i zabrane društvenih mreža

Šri Lanka se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane, goriva i drugih osnovnih životnih namirnica, zbog čega je u ovoj zemlji uvedeno vanredno stanje.

Pošto gašenje društvenih mreža nije zaustavilo nove anti-vladine proteste, oružane snage Šri Lanke sukobile su se sa narodom tokom demonstracija zbog pogoršanja ekonomske krize.

Šri Lanka se trenutno suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane, goriva i drugih osnovnih potrepština, dok se uporedo bori sa rekordnom inflacijom i posledicama restrikcija struje – ova južnoazijska država nalazi se u najgoroj ekonomskoj krizi od sticanja nezavisnosti od Britanije 1948. godine.

Predsednik Gotabaja Radžapaksa uveo je vanredno stanje nakon što su mase gnevnog naroda u glavnom gradu Kolombu pokušale da upadnu u njegovu kuću.

Samadži Džana Balavegaja (SJB), najveća opoziciona koalicija u Šri Lanki, osudila je zabranu društvenih mreža kao jedan od načina gušenja rastućeg nezadovoljstva na ulicama i rekao da je vreme da vlada podnese ostavku.

„Predsednik Radžapaksa bi trebalo da shvati da je ovaj talas nezadovoljstva već skršio njegovu autokratsku vladavinu“, rekao je poslanik SJB Harša de Silva za AFP.

Trupe naoružane automatskim puškama krenule su da zaustave protest opozicionih snaga i njihovih pristalica koji su pokušavali da marširaju do Trga nezavisnosti u glavnom gradu Šri Lanke.

Put je bio blokiran nekoliko stotina metara od kuće glavnog opozicionog lidera Sadžita Premadase, a demonstranti su skoro dva sata bili u žestokom sukobu sa snagama bezbednosti.

Eran Vikramaratne, isto poslanik SJB-a, osudio je uvođenje vanrednog stanja i prisustvo vojske na ulicama. „Ne možemo dozvoliti da vojska preuzme vlast“, rekao je on. „Trebalo bi da znaju da je ovo još uvek demokratija.“

Internet provajderima je naređeno da blokiraju pristup Facebook-u, WhatsApp-u, Twitter-u i još nekim platformama, ali ovo nije sprečilo demonstracije u drugim mestima širom zemlje.

Policija je koristila suzavac da bi rasterala studente u centralnom gradu Peradenija, dok su protesti u drugim delovima zemlje prošli bez incidenata.

Privatni mediji su javili da je šef regulatorne agencije za Internet dao ostavku nakon što je naredba o zabrani stupila na snagu. Zabrana je ukinuta još istog dana, jer je državna komisija za ljudska prava donela misljenje da ministarstvo odbrane nema ovlašćenja da nametne takvu cenzuru.

Ulice Kolomba su u nedelju bile prazne, osim pomenutog protesta opozicije i dugačkih kolona vozila u redovima za gorivo.

Prema saopštenju policije, jedan muškarac je poginuo od strujnog udara popevši se na dalekovod u blizini Radžapaksine kuće. Susedi su rekli da je protestovao protiv učestalih isključenja struje.

Dok zabrana društvenih mreža nije stupila na snagu, masovni protesti su bili planirani za nedelju, ali su ih organizatori odložili do ukidanja policijskog časa u ponedeljak.

Eskalacija protesta dovela je do raskola u vladi, a predsednikov rođak Namal Radžapaksa osudio je privremenu zabranu interneta. „Nikada se neću složiti sa blokiranjem društvenih mreža“, rekao je Namal, inače ministar sporta i omladine.

Jedna novija stranka je nagovestila mogućnost da će napustiti vladajuću koaliciju u roku od nedelju dana. Taj potez ne bi ugrozio opstanak vlade, ali bi joj umanjio šanse da zakonski produži uredbu o vanrednom stanju u zemlji.

Zapadne diplomate u Kolombu izrazile su zabrinutost zbog primene zakona o vanrednoj situaciji u cilju gušenja pobune i rekle da će pažljivo pratiti razvoj događaja.

Uticajna advokatska komora Šri Lanke pozvala je vladu da ukine vanredno stanje, jer omogućava snagama bezbednosti da hapse i zadržavaju osumnjičene na duži period bez podizanja optužnice.

Protesti solidarnosti održani su tokom vikenda u drugim delovima sveta, kao što je Melburn u Australiji, gde živi brojna dijaspora iz Šri Lanke.

Manjak strane valute doveo je Šri Lanku u situaciju da jedva servisira rastući spoljni dug od 51 milijarde dolara, dok je pandemija uništila vitalne prihode od turizma i doznaka.

Šri Lanka, koja je inače zavisna od uvoza, nije u mogućnosti da plati čak ni osnovne stvari. Nestašica dizela izazvala je ogorčenje širom zemlje poslednjih dana i dovela do protesta na praznim pumpama, a elektro-distribucija je uvela 13-časovnu restrikciju radi uštede goriva.

Mnogi ekonomisti tvrde da su krizu dodatno otežali loši potezi vlade, kao što su dugogodišnje zaduživanje i nepromišljeno smanjenje poreza.

Šri Lanka je u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom o reprogramu dugova i  mogućnostima da izbegne bankrot.

Izvor: https://www.theguardian.com/world/2022/apr/03/sri-lanka-protesters-defy-curfew-after-social-media-ban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *