Štrajk u Ryanair-u: Stjuardese otpuštene zato što su jele čips

Štrajk u Ryanair-u: Stjuardese otpuštene zato što su jele čips

Štrajk u Ryanair-u: Stjuardese otpuštene zato što su jele čips

Irska low cost aviokompanija Ryanair poznata po avionima koji se maltene raspadaju je zadala lekciju javnosti o kapitalističkoj bahatosti kada je nedavno otpustila dve stjuardese u svom francuskom ogranku zato što su, pazite sad – jele čips. Naime, dve stjuardese su optužene da su uzele pakovanje Pringls čipsa i jedan sok koji su podelile među sobom u zadnjem delu aviona tokom leta. Navodna šteta je čitavih 4,30 evra. 

Kompanija je bez blama otpustila dve stjuardese optužujućih za krađu, što je rezultiralo masovnom solidarnom akcijom radnica i radnika Ryanair u Francuskoj, koji su najavili opšti štrajk od upozorenja od 13. marta do 18. aprila.

Zahtevi štrajka su vraćanje na posao dve otpuštene koleginice, kao i uvođenje besplatne hrane i pića za članove posade Ryanair aviona.

Ovaj primer dobro pokazuje kako je priča o “poštenim i humanim poslodavcima na zapadu” samo jedan liberalni mit koji služi da maže oči radničkoj klasi u zemljama kapitalističke periferije kao što je Srbija, ubeđujći ljude ovde kako su kod nas gazde bahate zato što su srbi, a da su tamo negde u Nemačkoj i Francuskoj zapravo vrlo fini i humani. Istina je zapravo da su kapitalisti svuda isti i da svuda tretiraju radnike kao oruđe za sticanje profita a ne kao ljudska bića koja imaju svoje dostojanstvo i osnovne potrebe kao što je potreba za hranom i pićem zbog koje su stjuardese u Francuskoj otpuštene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *