Studenti okupirali kancelarije rukovodstva za orijantalne i Afričke studije u Londonu

Studenti Fakulteta za orijantalne i Afričke studije u Londonu, okupirali su kancelarije uprave fakulteta u znak solidarnosti sa trenutnim radničkim protestima i istovremeno istakli zahtev za besplatnim i slobodnim obrazovanjem.

Blokada trenutno okuplja preko 50 studenata i zaposlenih koji su prethodnih dana bili zastrašivani i izloženi brojnim pravnim pretnjama, pa čak i fizičkom nasilju od strane obezbedjenja. Uprkos tome, oni su odlučili da nastave sa blokadom do ispunjenja zahteva.

Zahtevi su sumirani u 4 tačke:

  1. Saglasnost i implementacija svih postulata udruženja UCU (Univerzitetski i koledž sindikat) i UNISON (najvećeg sindikata višeg prosvetnog sektora koji broji 50000 članova),
  2. Prihvatanje i implementacija navedenih studentskih kampanja: “Pravda za radnike”, “Palestinsko društvo”, “SOAS društvo za solidarnost sa Ujgurima”, “SOAS društvo za studente sa invaliditetom” i implementacija pokreta “Umetnost i Afrički um” koji je prihvaćen 2021. godine i koji zahteva hitnu smenu dikretkora Adama Habibija,
  3. Otkloniti sve vrste komercijalizacije i kolonizacije obrazovanja u okviru ovog fakluteta. Ovo se naravno neće desiti preko noći, ali će SOAS preduzeti sve mere ka tom cilju: postavljanje granica studentskih troškova, pružanje fer, sigurnih i prisupačnih cena smeštaja i izjednačavanje plata rukovodstva fakulteta sa prosečnim platama ostalih zaposlenih.
  4. Garancija da nikakve disciplinske mere neće biti preduzete protiv zaposlenih i studenata koji učestvuju u blokadi.

Do sada je veći deo SOAS rukovodstva odbio učešće u blokadi, kao i bilo kakav korak ka ispunjenju studentskih zahteva. Umesto toga oni su doneli odluku bez presedana – da zatvore glavnu zgradu kampusa kao odgovor na studentsku okupaciju dela zgrade u kojoj se nalaze kancelarije uprave, pa čak i da zabrane studentima korišćenje toaleta.

Studenti i profesori u blokadi naglasili su da će ostati u ovim prostorijama i da će prekinuti sa svim predavnjima i radionicama.

U nastavku je njihov proglas:

“Ovu izjavu pišemo sa sprata na kome se nalaze kancelarija uprave fakulteta i zajedničke prostorije ostalog osoblja. Zahvaljujemo se svima koji su nam dali podršku u našem protestu – od donošenja hrane i posteljine do širenja vesti. Nismo iznenađeni agresivnim i nehumanim tretmanom rukovodstva. Oni ne samo da su nam uskratili osnovna ljudska prava – zabrana pristupa toaletima i pravo da spavamo sa ugašenim svetlima, već su išli i korak dalje primenivši fizičku silu kako bi nam uskratili naše pravo na miran protest. Tokom celog dana i prve noći, menadžment je jasno pokazao da neće prezati od korišćenja taktika zastrašivanja i ugrožavanja našeg zdravlja i higijene u ovim prostorijama. Mi i dalje čekamo da nam se omogućo pristup toaletima, čak i nakon apela sva tri sindikata (SU, UCU, UNISON) i konstatovanja da je to pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva – ne dozvoliti pristup toaletu ženama tokom menstrualnog ciklusa je jednostavno kriminalno.

Takođe želimo da naglasimo da su naše namere i akcije oduvek bile u skladu sa uspostavljanjem otvorene blokade, omogućujući osoblju da i dalje koristi zajedničke prostorije i studentima da nesmetano ulaze i izlaze. Uprava SOAS-a je ta koja je nastojala da napravi problem, uprkos našim stalnim naporima da vrata ostanu otvorena. Time i odbacujemo Habibove izjave o tome kako se izolovana grupa studenata ponaša nemarno i postupa isključivo u sopstvenom interesu. Uprava je ta koja je odlučila da nas sve blokira.

Pod uslovom da prekinemo protest, ponuđena nam je pismena potvrda da će isti studenti koji su pružili blokadu prisustvovati sastanku izvršnog rukovotstva, ali s obzirom na to da ni jedan od naših zahteva nije ispunjen, odbijamo predložene sastanke i birokratske procedure kojima menadžment želi samo da vremenom oslabi i razvodni naše zahteve.

Stoga, sve što tražimo u ovom trenutku je potvrda o prihvatanju svih dogovorenih promena i aktivnosti u definisanom vremenskom roku, koje će nastati u dogovoru sa studentima koji su organizovali blokadu.

Što se tiče zatvaranja zgrade, pre svega bismo želeli da ponovimo da smo mi blokirali isključivo deo zgrade gde se nalazi uprava fakulteta i gde se ne održava nastava. Nameravali smo i još uvek se nadamo da ćemo ovu blokadu uspeti da održimo u vidu otvorenog prostora, kome bi zaposleni i studenti mogli da pristupe. Zatvaranje zgrade i prekid predavanja bila je potpuno nepotrebna odluka rukovodstva fakulteta. Premeštanje časova na onlajn nastavu je namerna taktika korišćena u cilju sprečavanja angažovanja studenata i članova SOAS sindikata oko ključnih pitanja pokrenutih ovom blokadom.

Zatvaranje kampusa takođe sprečava studente koji učestvuju u blokadi, da dobiju solidarne pakete osnovnih potrepština kao što su hrana, voda i ćebad za spavanje. Menadžment SOAS-a nastavlja da uskraćuje pristup toaletima i time zanemaruje svoju službenu dužnost brige za studente. Oni se trenutno nalaze u izuzetno nehigijenskim uslovima, što je posebno teško devojkama u ciklusu. Ovakvo ponašanje, a ne sam protest, kako je menadžment tvrdio, predstavlja stvarnu opasnost po zdravlje i bezbednost. Učenici nisu izazivali zdravstveno-bezbednosni rizik I poremećaj u SOAS zajednici – to je učinio menadžment.

Uprava SOAS-a koristi klasičnu taktiku “zavadi pa vladaj” koristeći svoj autoritet i moć da izazovu podelu unutar šire zajednice. Putem pasivno agresivnih mejlova koje je slalo rukovodstvo, studentima je objašnjeno kako je zatvaranje zgrade fakulteta neophodno, jer oni koji trenutno protestuju predstavljaju rizik za sve ostale. Ovo je potpuna laž jer blokada i nije ni počela pre zatvaranja zgrade. Nećemo dozvoliti menadžmentu da izazove ove podele među studentima i aktivno ćemo se boriti protiv toga.

Sam Habib je poznat po korišćenju ove taktike u svojim represivnim i nasilnim odgovorima na studentske pokrete za besplatno i dekolonizovano obrazovanje u Južnoj Africi – ali jedinstvo između tri sindikata u kampusu (SU, UCU, UNISON) i neverovatna demonstracija solidarnosti studenata do danas učinila je ovaj narativ besmislenim.

Odluka da se kampus zatvori kao odgovor na protest je potez bez presedana koji podriva osnovna prava zaposlenih i studenata, a to je da se okupljaju i protestuju u unutar kampusa. Ovakva pretnja našem kolektivnom pravu na protest, taktike zastrašivanja i sumnjive pravne i fizičke pretnje organizatorima podsećaju nas na PCSCB zakon o protestima koji bi uskoro trebalo da bude usvojen. Osuđujemo SOAS, instituciju koja tvrdi da ima dekolonijalni i progresivni etos, a koristi takvu represivnu taktiku čak i pre usvajanja ovog zakona, i podsećamo sve na važnost zaštite našeg prava da se na ovaj način suprotstavimo bilo kojoj vlasti.

Osuđujemo zatvaranje zgrade, nepotrebno ometanje osoblja i studenata i tražimo da se zgrada ponovo otvori, kao i slobodan ulaz i izlaz iz blokiranog objekta za sve koji to žele, odmah.“

1 thought on “Studenti okupirali kancelarije rukovodstva za orijantalne i Afričke studije u Londonu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *