Kako su radnici preuzeli Mekdonalds i pretvorili ga u banku hrane

Kako su radnici preuzeli Mekdonalds i pretvorili ga u banku hrane

U jednom Mekdonaldsu u Marseju, u Francuskoj, svi jedu besplatno. To nije neka posebna promotivna akcija korporacije Mekdonalds već posledica toga što su radnici okupirali restoran i pretvorili ga u banku hrane. To u praksi znači da lokalno stanovništvo tamo ne plaća ni dinara za hranu.

Ovaj Mekdonalds je 1992. otvoren uz subvenciju francuske države, u komšiluku sa većinskim muslimanskim stanovništvom koje se bori sa siromaštvom i u njemu bilo zaposleno 77 ljudi. Jedan od njih bio je i menadžer, Kamel Gemari, koji je u ovom Mekdonaldsu radio preko 20 godina – od od svoje šesnaeste godine.

Ovaj restoran je bio je jedan od 6 Mekdonalds franšiza koje su non-stop menjale vlasnika. 2018. godine tadašnji franšizer je odlučio da će prodati ostalih 5 restorana nekom drugom franšizeru Mekdonaldsa. Međutim, konkretno ovaj Mekdonalds bi se prodao odvojeno od drugih i bio bi pretvoren u halal restoran. 

Zatvaranje restorana značilo bi nestanak značajnog izvora posla za ljude iz ovog kraja. Zbog toga je Kamel Gemari odlučio da preduzme drastične mere. U avgustu 2018. godine zaključao se u restoran, polio benzinom i pretio da će se zapaliti. U narednim nedeljama kolege su mu se pridružile u okupaciji svog radnog mesta u znak protesta protiv njegovog planiranog zatvaranja. 

Kada je počela pandemija, radnici su odlučili da iskorače kako bi nahranili sugrađane. Lokaciju su preimenovali u “L’Après M” što znači “Posle M” kako bi predstavili novi život koje je mesto dobilo nakon što je prestalo da bude Mekdonalds. Poljoprivrednici, prodavnice i organizacije donirale su hranu “L’Après M”-u, a meštani su uleteli sa parama kako bi finansirali njegov rad.

Ova banka hrane je nahranila najmanje 100.000 ljudi u prvih 5 nedelja svog postojanja.

Pored distribucije hrane “Posle M” je i domaćin raznih događaja koji su bitni za lokalnu zajednicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *