Najduži štrajk dostavljača ikada u Velikoj Britaniji

Poznata firma za dostavljanje hrane Stuart je uprkos jezivim radnim uslovima i rizicima kojima se dostavljači hrane izlažu tokom pandemije korona virusa smanjila naknadu za dostavu sa 4.50 sa 3.40 funti, što je čitavih 24%. Radnicima je dakle plata smanjena za četvrtinu od 6. decembra, što je izazvalo masovne proteste dostavljača organizovanih u okviru Nezavisnog radničkog sindikata Velike Britanije (IWGB) u gradovima Šefild, Česterfild, Sanderland i Blekpul.

Radnici redovno organizuju protestna okupljanja ispred McDonalds restorana po ovim gradovima, budući da su to objekti iz kojih najviše vrše dostave. Kompanija Stuart je nadaleko poznata po bednim radnim uslovima, pa je štrajk dostavljača ispostavio nekoliko ključnih zahteva radi poboljšanja radnih uslova i prava radnika u ovom sektoru. Radnici u štrajku zahtevaju ne samo da se naknada za dostavu vrati na pređanji nivo, već i da se poveća na minimum 6 funti po dostavi, dodatnu doplatu za duge dostave, doplatu za čekanje duže od 10 minuta, kao i zadovoljenje potraživanja više od 150 dostavljača širom zemlje kojima su bila uskraćena osnovna radna prava u kompaniji Stuart, kao što je pravo na odmor i garantovani minimalac.

U međuvremenu je direktor kompanije Stuart sebi bahato povećao godišnju platu za 1000% u 2021. godini, na više od 2 miliona funti, dok se radnicima daju zarade ispod nivoa nacionalnog minimalca.

Štrajk dostavljača u kompaniji Stuart se nastavlja, a protestnim akcijama se pridružuje sve više radnika. Nadamo se da će dostavljači uspeti da primoraju bahatu upravu kompanije da odstupi i ispuni njihove zahteve a radnici u sličnim firmama u Srbiji poput Wolt-a i Glovo-a koji se nalaze u još težoj poziciji mogu da iz primera britanskih dostavljača vide kako je moguće boriti se za bolje radne uslove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *