Samoorganizovana borba protiv iseljavanja improvizovanih naselja u Mineapolisu

Aktivisti i članovi lokalne zajednice se u američkom gradu Mineapolisu već mesecima bore protiv pokušaja nasilnog uništavanja improvizovanih kampova za beskućnike.

Kampovi za beskućnije nisu retkost po američkim gradovima – štaviše zbog izuzetno stroge bankarske politike uterivanja dugova nakon samo par zakasnelih rata za kredite, hiljade porodica širom Amerike svake godine ostane bez krova nad glavom jer po zakonu banke imaju primat nad dobrobiti naroda i zato se bez ikakvog obzira prema dužnicima izbacuju na ulicu radničke porodice koje su u nemogućnosti da redovno otplaćuju kredite ili račune za komunalne usluge.

Intenzitet nasilnih iseljenja se značajno povećao od početka pandemije korona virusa tokom koje je nekoliko desetina miliona amerikanaca ostalo bez posla. Veliki deo tih ljudi bio je zadužen kod raznih banaka, imajući u vidu da je ekonomski sistem u americi baziran na kreditima a ljudima se od studentskog doba servira ideja bankarskog kreditiranja i dužničkog ropstva kao jedini izraz za otplaćivanje studentskih kao i svih drugih dugova.

Tokom decembra prošle i januara ove godine, gradske vlasti Mineapolisa, udružene sa investitorima na čijem zemljištu se nalaze kampovi za beskućnike su uspeli da primenom brutalne sile isele dva kampa uprkos tome što su temperature bile ispod nule. Ipak, poslednji pokušaj iseljenja jednog od najvećih kampova na severu Mineapolisa nije uspeo zbog masovnog samoorganizovanog otpora više od stotinu aktivista i stanovnika zajednice koji su odlučnom akcijom uspeli da blokiraju sve prilaze naselju, buldožere kao i drugu mehanizaciju koja je trebala da uništi kamp. Nakon višečasovnog odmeravanja sa policijom i predstavnicima grada, pokušaj iseljenja je propao, dok je pobesneli investitor nakon vređanja aktivista shvatio da je dobio još i kaznu za nepropisno parkiranje svog luksuznog džipa.

Ova mala pobeda je dobar primer samoorganizovanja u zajednici koje je nezavisno od bilo kakvih političkih partija ili nevladinih organizacija i pokazuje koliko je rad sa pripadnicima lokalne zajednice bitan da bi se ostvarile uspešne direktne akcije poput ove solidarne odbrane.

Za više detalja o borbi protiv iseljavanja beskućnika u Mineapolisu pogledajte sledeći link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *