Pobeda radnika Fiat plastika u štrajku bi bio snažan podsticaj radnicima širom Srbije da se odlučnim štrajkom do ispunjenja zahteva bore za odbranu od bahatosti kapitalista i za poboljšanje uslova na njihovim radnim mestima.

Radnici “Fijat plastika” nastavljaju štrajk!

Radnici kragujevačke fabrike “Fijat plastik” nastavljaju generalni štrajk u kojem se nalaze već gotovo godinu dana. Fiat plastik je ćerka firma automobilske fabrike Fijat iz Kragujevca i zadužena je za proizvodnju branika za automobile Fiat 500L koji se proizvode u Kragujevcu.

Radnici su u potpunoj obustavi rada sa glavnim zahtevom da im se osnovica za obračunavanje zarada izjednači sa platama u matičnoj fabrici Fijat. Takođe, radnici zahtevaju da im se u halu vrate mašine koje je menadžment izneo tokom prvomajskih praznika 2021. godine. Predsedniku štrajkačkog odbora je već 12 meseci zabranjeno da uđe u krug fabrike, dok su radnici u štrajku kažnjeni od strane bahatog menadžmenta tako što im je uskraćen godišnji bonus od 25.000 dinara po radniku. Štrajkački odbor je najavio podnošenje tužbi za diskriminaciju protiv menadžmenta zbog ovakvog kažnjavanja radnika, što će ukoliko radnici pobede na sudu, rezultirati isplatom od oko 1000 evra po radniku na ime odštete i zatezne kamate.

Ipak, znajući da na kapitalističkom sudu nema pravde za radničku klasu, ne očekujemo da će sud doneti bilo odluku u interesu radnika. Jedino što sigurno može dovesti do ispunjenja radničkih zahteva jeste istrajnost u generalnom štrajku, budući da menadžment kompanije ne može sebi da dopusti da zbog štrajka propadne proizvodnja fabrike. Pobeda radnika Fiat plastika u štrajku bi bio snažan podsticaj radnicima širom Srbije da se odlučnim štrajkom do ispunjenja zahteva bore za odbranu od bahatosti kapitalista i za poboljšanje uslova na njihovim radnim mestima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.