Foto: Nora Tommy Bellon / Facebook

Talas štrajkova širom SAD

Ameriku je tokom poslednjih mesec dana zahvatio talas masovnih radničkih štrajkova u različitim industrijama. Pandemija korona virusa je već ionako težak položaj radničke klase širom sveta učinila još težim. Umesto da bogati kapitalisti plate ekonomsku krizu izazvanu pandemijom, oni glavni teret pokušavaju da svale na radnike i da kroz zakidanje plata i drugih radnih prava nadomeste svoje gubitke, pokazujući da im nije stalo do života i zdravlja ljudi već isključivo do profita. 

Radnici kompanije Džon Dir poznate po proizvodnji traktora i drugih poljoprivrednih mašina su u tri američke države stupili u štrajk. Oko 10.000 radnika ove kompanije štrajkuje tražeći veće plate i bolje uslove penzionisanja. Uprava kompanije je čak želela da ukine nadoknade za prekovremeni rad, ukine planski rast plata radnicima sa dužim stažem, kao i da deo troškova zdravstvenog osiguranja prebaci sa kompanije na radnike. Ovakve mere su apsolutno neprihvatljive za radnike koji su započeli masovni štrajk polovinom oktobra kako bi primorali upravu ne samo da odstupi od navedenih mera, već i da poboljša radne uslove u kompaniji. 

Oko 36.000 radnica i radnika medicinskog konzorcijuma Kaiser Permanente se proteklih nedelja izjasnilo u korist stupanja u generalni štrajk ukoliko uprava kompanije ne povuče skandalozni plan da se novim radnicima smanje plate za do 39 odsto od 2023. godine. Ovakva politika kompanije bi mogla da uzrokuje masovno otpuštanje starijih radnika sa većim platama jer je jednostavno isplativije za konzorcijum da samo zaposli ogroman broj novih radnika sa drastično nižim platama. Radnici ovog zdravstvenog konzorcijuma su posebno ugroženi budući da rade sa pacijantima obolelih od virusa COVID19 i umesto da budu dodatno nagrađeni, kompanija planira da im još više oteža rad.

Starbaks će povećati plate svojim zaposlenima u Americi i uvesti razne promene kako bi poboljšao uslove rada u svojim lokalima. Ova odluka je posledica pokušaja radnika zaposlenih u 3 lokala u Bafalu, Njujork da se sindikalno organizuju zbog problema kao što su nedostatak osoblja u lokalima i obuka radnika. Ni u jednom od 8000 lokala Starbaksa širom Amerike nije dozvoljeno sindikalno organizovanje, pa su na ovaj pokušaj brže-bolje izašli u susret radnicima, nudeći im ne samo više plate, nego i više vremena za obuku, kao i aplikaciju preko koje će radnici moći da biraju smenu. Oni su ostavili poruku grupi Ujedinjeni radnici Starbaksa (Starbucks Workers United) i čekaju odgovor. Ovaj primer odlično pokazuje kako čak i pretnja ozbiljnim sindikalnim organizovanjem radnicima daje znatnumoć u pregovaranju za bolje uslove rada.

Amazon je odavno poznat kao kompanija koja na razne načine ne poštuje i maltretira svoje zaposlene koji već neko vreme pokušavaju da se sindikalno organizuju i izbore za bolje uslove. Tako su zaposleni u 4 Amazonova skladišta na Stejten Ajlendu predali peticiju za formiranje sindikata američkom nacionalnom odboru u Bruklinu. Organizatori, koji su sebe nazvali Amazonski radnički sindikat, pokušavaju da pokrenu nezavisni sindikat još od aprila i traže povećanje plata, više plaćenog odmora, duže pauze, kao i bolju zaštitu od korona virusa. Dok su se radnici mučili da zarade za pristojan život, Džef Bezos je od marta 2020. uvećao svoje ionako preveliko bogatstvo za 72 milijarde dolara. Postoje sumnje da se, kada su u aprilu u Alabami radnici prikupljali potpise za peticiju kako bi formirali sindikat, kompanija ilegalno umešala koristeći represivne mere kako bi sprečila radnike da se sindikalno organizuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *