U Pakistanu radnicima koji su ostali bez posla zbog pandemije nudi se posao sadnje drveća

Pakistanska vlada nudi radnicima koji ostaju bez posla zbog pandemije koronavirusa priliku za redovnim primanjima kroz nagažovanje na sadnji drveća. Projekt je deo postojeće inicijative Pakistana da zasadi 10 milijardi stabala za suzbijanje učinka klimatskih promena. Pakistan je pod jakim uticajem klimatskih promena. Zemlja je doživela više od 150 ekstremnih vremenskih nepogoda u poslednjih 20 godina.

Usled uvođenja pandemijskih mera protiv širenja koronavirusa, u Pakistanu su brojni radnici i radnice ostali su bez posla i redovnih primanja. Hiljade radnika dobili su potom priliku da rade kao “radnici u džungli”, kao deo državnog programa sadnje drveća. Plata je minimalna, ali mnogim radnicima je trenutno od presudnog značaja, s obzirom da su preživljavali iz dana u dan i gubitak poslova mnoge je izbacio na ulicu i ostavio gladnim.

Takvi “zeleni podsticaji” dobar su primer da sredstva koja imaju za cilj usmerenu na pomoć radnicima i podršku preduzetništva tokom pandemije takođe mogu pomoći zemljama u razvoju za istinsku našu najveću pretnju – klimatske promene.

Petogodišnji program sadnje drveća, koji je premijer Imran Khan pokrenuo 2018., ima za cilj suzbijanje porasta temperature, poplava, suše i drugih ekstremnih vremenskih pojava koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama. Milioni autohtonih sadnica već su posađene od početka projekta, uključujući beli dud, bagrem i moringu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *