Građani i aktivisti protiv izgradnje mini hidroelektrane na Bjelavi

Stanovnici fočanskog kraja i aktivisti za očuvanje rijeka iz Višegrada, Sokoca, Fojnice i Sarajeva jutros su u dolini reke Bjelave pored Foče, protestovali zbog izgradnje malih hidroelektrana na ovom području.

Mi smo ovdje odrasli i ova rijeka nas je odgojila. Ovdje smo naučili plivati i želimo da spriječimo dalje uništavanje naše životne sredine. Zahvalio bih se ljudima koji su došli da nas podrže i poručio svima da mi od Bjelave nećemo odustati, meštanin Miloš Vujičić.

Foto: N1

Kako navode iz ove koalicije, kriza uzrokovana pandemijom iskorišćena je za nelegalnu gradnju dve male hidroelektrane, jedne na reci Bjelavi, a druge na njenoj pritoci, Maloj Bjelavi.

“Simboličnom dežurom kraj rijeke, uz poštovanje svih mjera prevencije širenja korona virusa, demonstranti su zaustavili nelegalne građevinske radove privatne kompanije ‘Srbinje putevi'”, saopšteno je iz Koalicije za zaštitu reka BiH.

 

Foto: Eko akcija

“Pomenuta privatna kompanija posjeduje samo ugovor o koncesiji – nije joj izdata građevinska dozvola niti je urađena nužna eksproprijacija privatnog i državnog zemljišta na području gradilišta. Vanredna situacija izazvana pandemijom korona virusa u BiH je zaustavila društveni život, međutim, gradnja malih hidroelektrana se intenzivira i to na netaknutim planinskim rijekama poput Bjelave, te Vrhovinske rijeke kod Kalinovika”, poručuju iz Koalicije za zaštitu reka BiH.

 

Izvor: Slobodna Evropa, N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *